Gulash, Puskás, Rubik kocka

 2009.09.23. 10:47

A magyar gulyás, pörkölt és...

Vannak nekünk változatos alapanyagokból készült házias ízeink, de a világ csak ennyit tud rólunk. Az alap: a régi nagy magyarország területéről összegyűjtött receptek. Bár a székelykáposzta nem Székelyföldről eredeztethető. Itt van mit írnom, mert imádom az ételek és italok harmóniáját. Lapozgatom a gasztronómiával foglalkozó szakkönyveket, de elég sok saját tapasztalattal is rendelkezem. Inkább a magam  és ismerőseim készítette ételek híve vagyok, mert az úgy készül ahogy a nagykönyvben meg van írva, meg még egy kicsi... A vendéglátóipari egységekben nyújtott szolgáltatásokról kicsit felemás érzéseim vannak. Egyáltalán hol vannak a régi típusú vendéglők, nagy hagyományokkal rendelkező vendéglősök? Mert van már ötszáz BISTROnk, még több PUBunk, meg műanyag főzelékfalóink. Az ápdétet meg felejtsük el a többi kiszállítócéggel egyetemben. Ezeken a helyeken identitászavarban szenvedő megélhetési "gasztrológusok" viszik erdőbe az embereket. Nem ellenük, értük vagyok mérges, hogy legalább az arany közputat megtalálják. Bár itt sincs mindenki a helyén. A nagy felvilágosodás óta(1989), igencsak felhígult ez a szakma is. Várjuk az elégedett turistákat, miközben szobafestőktől kezdve a sportolókon keresztül a tv-s gurukig, boldog-boldogtalan éttermet nyit, mindenféle tapasztalat és szaktudás hiányában. Ez pedig nem egy aranybánya, csak- ha jól csinálják!- egy jó megélhetést biztosító üzletág. Ide elhivatottság és hozzáértés szükségeltetik!                                                                                                  Mit mond erre Jamie Oliver?                                                                                 "JÓ KAJÁT MINDENKINEK, HA TÖRIK, HA SZAKAD!" Ne legyen illúziónk, mert reggelenként nem lehet találkozni se nagy, se kisebb séfekkel a piacokon. Innentől kezdve semmi sem az ami... Friss, idénynek megfelelő fogások? Majd a fagyasztott! Ez azért van mert nem tudják eladni az alapanyagokat. Az meg azért, mert túl sokan vannak. De így meg van nekünk sok rossz! A tulajdonosoknak meg csak annyi, hogy mindenhol a világon, mielőtt belevágnak egy üzletbe, piackutatást végeznek. Hibásnak tartom az önkormányzatokat is, mert limitálni kell a bizonyos területen nyitható egységek számát. Ez sem spanyol viasz!

Címkék: gasztro

A bejegyzés trackback címe:

https://triangle.blog.hu/api/trackback/id/tr981401370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása